back to top

6 najboljih softvera za kloniranje diska na Windows 10

6 najboljih softvera za kloniranje diska – uvod

Može biti izuzetno frustrirajuće kada vam se računar pokvari ili kada postavljate novi računar, a nemate kopiju vašeg diska. Oporavak ili prijenos podataka je mnogo lakši kada se prethodno obavi postupak kloniranja, što je sveobuhvatan i efikasan način stvaranja identične kopije diska koji imate uz veliku uštedu vremena.

Da biste klonirali disk na prvom mjestu, trebat će vam poseban softver.

U nastavku ćemo navesti 6 najboljih softvera za kloniranje diskova Windows 10.

minitool čarobnjak za particije
  1. MiniTool Čarobnjak za particije

MiniTool Čarobnjak za particije je softver za upravljanje diskovima koji može klonirati, formatirati i napraviti druge promjene na diskovima i particijama. Dostupan je za engleski, italijanski, francuski, nemački i korejski jezik.

Iako je ovaj alat besplatan za preuzimanje, njegove najvažnije karakteristike nisu dostupne u besplatnoj verziji. MiniTool ima tri različite pretplate po cijeni od 59 USD, 109 USD i 159 USD.

Premium funkcije uključuju oporavak podataka i particija i mogućnost kopiranja originalnog sadržaja diska na SSD ili HDD.

Ovaj softver takođe podržava različite tipove sistema datoteka uključujući NTFS i FAT32 i može pretvoriti GPT disk u MBR i obrnuto. Njegova dodatna prednost je što ima alat za analizu prostora na disku, tako da ga možete koristiti za vizualizaciju općeg stanja i unošenje potrebnih promjena.

Možda je jedna od najboljih karakteristika ovog alata to što omogućava korisnicima da pregledaju stanje kakvo će biti nakon odluke da izvrše promjene na disku i particijama.

MiniTool Partition Wizard možete preuzeti na sljedećem linkovi.

aomei backupper vbesplatna rezervna kopija računara
  1. AOMEI Backupper

AOMEI Backupper je softver za pravljenje rezervnih kopija i oporavak koji korisnicima pomaže da kloniraju sisteme, diskove, datoteke i particije. Ova vrsta sigurnosne kopije je zapravo ključna prilikom vraćanja podataka čiji je nestanak uzrokovao gubitak ili potpuni kvar sistema.

AOMEI Backupper ima vrlo praktičan interfejs koji omogućava jednostavnu navigaciju. Također ima čarobnjaka koji vodi korisnika korak po korak kroz većinu procesa.

Softver je kompatibilan sa različitim verzijama Windows operativnog sistema i podržava različite vrste rezervnih kopija tako da korisnici mogu odabrati metodu koja im najviše odgovara.

Korisno je napomenuti da postoji i zanimljiva karakteristika pod nazivom “Sheme” koji briše stare sigurnosne kopije kako bi se ažurirale i kako bi se osiguralo dovoljno prostora za nove. Dodatne funkcije uključuju šifriranje, kompresiju, dijeljenje i provjeru valjanosti podataka.

AOMEI Backupper dolazi u besplatnoj verziji koja je opremljena osnovnim funkcijama, ali postoje i plaćene pretplate za različite korisnike – od pojedinaca, malih i srednjih preduzeća do velikih kompanija. Njihove cijene se kreću od 39,95 do 699 dolara.

Softver možete preuzeti na sljedećem linkovia u sljedećem video možete dobiti kratke informacije o tome.

easeus partition master
  1. EaseUS Partition Master

EaseUS Partition Master je efikasan softver za upravljanje diskovima koji vam omogućava promjenu veličine, spajanje, premještanje, kopiranje, brisanje i oporavak particija, a također može konvertirati sistem datoteka i klonirati diskove.

Dolazi u dvije verzije – Dom i posao. “Dom” verzija je prilagođena pojedincima koji žele da upravljaju i poboljšaju performanse svog diska. “Posao“ verzija, s druge strane, nudi iste usluge koje stavljaju veći naglasak na sigurnost podataka i prvenstveno je namijenjena kompanijama.

Cijena ovog softvera je nešto pristupačnija jer nudi tri verzije mjesečne ili godišnje pretplate. Kompatibilan je sa većinom operativnih sistema, uključujući Windows. Ima jako dobar korisnički interfejs koji je pogodan za početnike i iskusne korisnike, a posebnost je što ima ugrađene sigurnosne mehanizme kao npr. WinPE disk za pokretanje sa kojim pomaže u oporavku podataka čak i kada je došlo do potpunog pada sistema.

Preuzmite EaseUS Partition Master na sljedećem linkovi. Kratak pregled kako softver radi može se vidjeti u nastavku video.

macrium reflect
  1. Macrium Reflect

Macrium Reflect je popularan softver za upravljanje diskovima koji pomaže u kloniranju i kreiranju kompletne sigurnosne kopije sistema, uključujući aplikacije, postavke i lične datoteke.

Sa Macrium-om, možete birati između određenih tipova sigurnosne kopije i zakazati ih da se odvijaju automatski u određenim periodima.

Softver ima “Dom” i “posao“ verzije koje dolaze sa probnim periodom od 30 dana i doživotnom licencom po cijeni od 69,65 dolara.

Tokom pomenutog probnog perioda možete pristupiti direktnom kloniranju diska, zaštiti od ransomware-a, enkripciji podataka i drugim oblicima backup-a.

Ono što Macrium Reflect čini jedinstvenim je “Rapid Delta Clone and Restore” funkcija. Njime ćete značajno skratiti proceduru sigurnosnog kopiranja i ona će se izvoditi samo za novije podatke i datoteke u odnosu na posljednju napravljenu sigurnosnu kopiju.

Osnovne informacije o Macrium Reflectu možete pronaći u nastavku videoa možete ga preuzeti na sljedećem linkovi.

clonezilla
  1. Clonezilla

Ovo je besplatni softver za kloniranje diskova otvorenog koda. Možete ga koristiti za kloniranje diskova ili particija, kreiranje sigurnosnih kopija i vraćanje podataka.

Postoje tri tipa Clonezilla: Uživo, Lite Server i Server Edition.

Clonezilla Live je najmanja verzija i idealna je za individualne korisnike. Sa njim nemate nikakva podešavanja servera i možete direktno klonirati svoj sistem na određeni medij za skladištenje. Takođe podržava pokretanje sa PXE servera i drugih mrežnih uređaja.

Na drugoj strani, Lite Server i Server Edition koriste se za opsežno kloniranje sa do 40 računara istovremeno.

Kloniranje diska pomoću Clonezilla podržava mnoge sisteme datoteka kao što su ReiserFS, FAT32, FAT16 ili NTFS. Također pruža enkripciju i kompresiju podataka, što pomaže u očuvanju prostora na disku i zaštiti osjetljivih podataka.

Dodatna vrijednost je što pruža detaljnu dokumentaciju i podršku koja može pomoći kada se pojave problemi. Također je važno napomenuti da će vam za sam proces kloniranja biti potreban USB alat za pokretanje kao što je Rufus.

Clonezilla možete preuzeti na sljedećem linkovi.

diskgenius
  1. DiskGenius

DiskGenius je alat za upravljanje diskom koji će pomoći u raznim podešavanjima, oporavku izgubljenih podataka, kloniranju, upravljanju particijama i formatiranju različitih sistema datoteka. Kompatibilan je sa Windows operativnim sistemom i općenito može upravljati raznim uređajima za pohranu podataka.

Prednost DiskGeniusa je što ga možete koristiti za promjenu konfiguracije diska bez gubitka podataka, a njegove mogućnosti oporavka podataka su zaista napredne. To se može vidjeti u činjenici da pomaže u oporavku i vraćanju izgubljenih ili izbrisanih datoteka čak i sa oštećenim ili formatiranim diskovima. Takođe uključuje dodatne funkcije kao što su testiranje površine diska, benchmarking i fragmentacija.

Ovaj alat dolazi u besplatnoj i plaćenoj verziji. Besplatna verzija je, očekivano, prilično restriktivna. Uz plaćenu verziju korisnicima su dostupne napredne funkcije kao što su oporavak particija i datoteka, konverzija dinamičkih diskova u osnovne, tehnička podrška i mnoge druge.

DiskGenius možete preuzeti na sljedećem linkovi.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava 6 najboljih softvera za kloniranje diskova na Windows 10 prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Preporuka:

ChatGPT vs. Bing Chat vs. Google Bard – Za šta su neki od ovih AI chat robota najbolji?

FIlmovi o sportskom klađenju

Joga – tradicija duga 5 hiljada godina ili samo prolazni trend?

25 Instagram savjeta koje trebate znati u 2023 godini

Kako uneti posebne simbole i emotikone pomoću tastature u Windows-u?

Drugi upravo čitaju