back to top

4 vrlo korisne stvari koje možete učiniti s Google mapama

Iako je glavna funkcija Google mapa olakšati snalaženje, ovaj alat također prati sva mjesta koja ste posjetili. Sve ove informacije dostupne su provjerom stranice Google Moja aktivnost i pregledom vaše historije lokacija.

Pristup ovim podacima može biti koristan iz više razloga. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o tome kako možete na koristan način upravljati historijom Google Maps i kako na odličan način iskoristiti sve podatke koje historija pregledavanja bilježi.

4 vrlo korisne stvari koje možete učiniti s google mapama

Kako omogućiti evidentiranje historije pregledavanja u Google mapama

Da biste otključali mnoge funkcije koje nudi Historija lokacija na Google mapama, prvo morate omogućiti historiju pregledavanja. Evo kako to možete učiniti, ovisno o platformi koju koristite.

 

Windows

Posjetite Moja Google aktivnost u pregledniku vašeg desktopa i prijavite se na svoj Google račun. Kliknite na karticu Povijest lokacija u sredini. Omogućite Historiju lokacija klikom na Uključi. Ako je već omogućen, to znači da ste ga već ranije aktivirali.

Ponovo kliknite na Uključi u iskačućem prozoru. Kada omogućite ovu opciju, Google Maps će pratiti i pohraniti gdje idete sa svojim uređajem, čak i kada ne koristite određenu Google uslugu.

 

Mobilna platforma

Otvorite aplikaciju Google Maps i dodirnite svoju sliku profila u traci za pretraživanje. Dodirnite Postavke među mnogim opcijama prikazanim na ekranu. Prevucite nadole stranicu i izaberite Lični sadržaj. Dodirnite opciju “Historija lokacija je isključena”. Ako na svom uređaju koristite više Google računa, odaberite onaj za koji želite uključiti Historiju lokacija. Na kraju, kliknite na Omogući na sljedećem ekranu. Sada kada ste uključili historiju pretraživanja na Google mapama, možete koristiti svoje podatke historije pretraživanja u sljedeće četiri svrhe.

 

  1. Provjeravam mjesta koja ste posjetili

Možete koristiti Historiju lokacija za pristup pregledu svih vaših prošlih putovanja. Moći ćete brzo skrolovati kroz svoju vremensku liniju i vidjeti sva mjesta na kojima ste bili.

 

Windows

Na stranici Moja Google aktivnost kliknite Historija lokacija, a zatim kliknite Upravljaj historijom na dnu stranice. Idite na odjeljak Vremenska linija koji se nalazi u gornjem lijevom kutu ekrana i unesite detalje: godinu, mjesec i dan koji želite ponovo posjetiti. Ovo će prikazati mjesta koja ste posjetili tog datuma kao tačke na mapi. Također ćete moći vidjeti više informacija o mjestima na kojima ste bili na dnu ekrana prikazanih kao istaknuta mjesta.

Ako vam je cilj da se prisjetite mjesta koje ste prethodno posjetili, pokušajte se sjetiti mjeseca kada ste tamo bili. Podesite datum i trebalo bi da pronađete mesto među karticama na dnu. Ako kliknete na karticu, Google će prikazati detalje vašeg datuma u toj konkretnoj prilici. Pomičite se kroz detalje na lijevoj strani dok ne pronađete dotičnu lokaciju. Kliknite na tri tačke pored njega i odaberite detalje o lokaciji. Ovo će otvoriti novu stranicu u Google mapama s punim detaljima za tu određenu lokaciju. Ako se sjećate stajanja koje ste napravili tokom putovanja koje Google nije uspio snimiti, kliknite Dodaj mjesto.

 

Mobilna platforma

U aplikaciji Google Maps kliknite na svoju profilnu sliku u gornjem desnom uglu i odaberite Vaša vremenska linija iz menija. Prebacite se na Mjesta da vidite sve lokacije koje ste posjetili u prošlosti. Oni će se pojaviti na mapi i možete ih zumirati. Za razliku od Windows verzije, mjesta se također prikazuju po kategorijama, kao što su mjesta za kupovinu, atrakcije itd., što olakšava identifikaciju određenog mjesta.

 

4 vrlo korisne stvari koje možete učiniti s google mapama

  1. Pregled mjesta koja ste nedavno posjetili i putovanja na koja ste bili

Uključivanjem historije lokacija na Google mapama, možete se lako i precizno sjetiti zadnjih mjesta koja ste posjetili.

 

Windows

U Google mapama kliknite na vremensku liniju na vrhu. Kliknite na crvenu karticu na dnu. Na taj način ćete istaknuti mjesta koja ste posjetili. Više informacija će vam biti dostupno. Na desnoj strani možete vidjeti svoja najposjećenija mjesta. Na lijevoj strani označite Sva mjesta koja ste bili, što prvo prikazuje mjesta koja ste nedavno posjetili.

Klikom na jedno od ovih mjesta odvest će vas direktno do njegove lokacije na mapi.

Također možete prošetati trakom sjećanja i pregledati svoja prošla putovanja klikom na Još putovanja. Odaberite mjesec tokom kojeg se putovanje odvijalo, a zatim odaberite određeni iz kartica na dnu. Svaki dan možete pratiti gdje se nalazite, provjeriti znamenitosti koje ste posjetili i još mnogo toga.

 

Mobilna platforma

Na vremenskoj liniji u Google mapama idite na Mjesta. Dodirnite Sortiraj po i odaberite Najnovije. Prevucite prstom do kraja i dodirnite Prikaži sva posjećena mjesta. Najnovija mjesta na kojima ste bili bit će na vrhu. Ako ste nedavno bili na putovanju, možete se prebaciti na karticu Putovanja i još jednom provjeriti stvari kao što su posjećena mjesta, planovi putovanja i više detalja.

 

  1. Vi upravljate podacima o mjestima koja ste “zapamtili” unutar Google mapa

Ako ste prethodno sačuvali mjesta za kasniju upotrebu, možete ih pogledati na Google vremenskoj liniji.

 

Windows

Kliknite na ikonu postavki u obliku zupčanika koja se nalazi odmah iznad vremenske linije. Kliknite Upravljajte svojim ličnim prostorima. Možete vidjeti sva mjesta koja ste posjetili i provjeriti svoju listu sačuvanih lokacija. Na primjer, ako vam je potrebna ideja o tome gdje ćete imati svoj sedmični klub čitalaca, provjerite svoju listu favorita za prijedloge.

 

Mobilna platforma

Da vidite svoje sačuvane unose na svom mobilnom uređaju, samo dodirnite Sačuvano na dnu aplikacije Google Maps. Odatle možete brzo pristupiti svojoj vremenskoj liniji, kao i putovanjima, mjestima i još mnogo toga.

 

  1. Ažuriranje putovanja putem e-pošte

Kao što znamo, Google Maps je veoma dobar alat za navigaciju i istraživanje novih mjesta. Kada je Historija lokacija uključena, možete postaviti ažuriranja putem e-pošte tako da se vaša nedavna putovanja automatski dokumentuju.

 

Windows

Da postavite ažuriranja e-poštom, kliknite na ikonu postavki u obliku zupčanika iznad vremenske linije i odaberite Postavke vremenske linije. Provjerite opciju e-pošte na vremenskoj liniji u iskačućem prozoru kako biste primili e-poštu sa sažetkom vaših nedavnih putovanja. Označavanjem prve opcije moći ćete vidjeti sve fotografije i video zapise snimljene tokom određenog putovanja. Nakon što ste odabrali, kliknite na Spremi.

 

Mobilna platforma

Na svom pametnom telefonu vratite se na vremensku liniju i dodirnite tri tačke u gornjem desnom uglu. Odaberite Postavke i privatnost. Provjerite je li uključen prekidač pored e-poruka na vremenskoj liniji i ako želite, omogućite onaj pored Google fotografija.

 

Napisao: Ivan Hečimović

Post 4 vrlo korisne stvari koje možete učiniti sa Google mapama prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju