back to top

Kako pronaći izgubljeni Android telefon

Nije teško locirati izgubljeni Android telefon koji je povezan na internet.

U većini slučajeva to je lako pratiti izgubljeni android telefon. Možeš čak i to zaključati tako da niko ne može pristupiti vašim sačuvanim podacima i, u najgorem slučaju, daljinski vratite ga na fabrička podešavanja. U nastavku teksta saznajte kako pronaći izgubljeni Android telefon i koji su uslovi za to.

Kako pratiti izgubljeni ili ukradeni telefon pomoću računara

Za praćenje izgubljenog telefona možete koristiti Googleovu uslugu “Nađi Mi Djevica” putem weba na (laptop) računaru.

 1. Otvorite web stranicu “Find My Device” u web pretraživaču na vašem računaru. Prijavite se s Google računom povezanim s vašim ukradenim ili izgubljenim telefonom.
 2. Odaberite uređaj koju želite pratiti s vrha lijeve bočne trake. Usluga podrazumevano prikazuje lokaciju vašeg nedavno korištenog uređaja.
 3. Find My Device” će se pokazati trenutni status vašeg ukradenog ili izgubljenog uređaja: njegovog trajanje baterije i kada jeste je zadnji put bio online. Mapa će se također automatski osvježiti kako bi se prikazala posljednja poznata lokacija uređaja.
 4. Također možete kliknuti na opciju “Pusti zvuk” da bi vaš uređaj zazvonio i da biste ga lakše pronašli. Ovo je savršeno ako ste upravo izgubili telefon i on je u blizini, ali niste toga svjesni.
 5. Ako fizički ne možete doći do izgubljenog Android telefona, kliknite na opciju “Secure Device“. Ovo će zaključati vaš telefon i odjavite se sa svog Google naloga, sprečavajući lopova da pristupi podacima koji su na njemu pohranjeni. Možete nastaviti pratiti lokaciju svog telefona nakon što ga zaključate, pa čak i prikazati poruku na ekranu uređaja.
 6. Ako su šanse da izgubite svoj Android telefon male ili postoje osjetljivi podaci koji ne bi trebali pasti u nepoznate ruke, kliknite na opciju “Obrišite uređaj“umesto toga. Moraćete unesite lozinku za svoj Google račun da potvrdite ovaj korak. Ali vaš uređaj će biti obrisan samo kada se poveže na internet.

kako pronaći izgubljeni android telefon

Osim telefona, možete koristiti “Find My Device” pratiti Nosite OS satove i Android tablet. Google Pixel Buds slušalice i neki drugi uređaji trećih strana također podržavaju ovu opciju i nude određene opcije (ovisno o uređaju).

Kako pronaći izgubljeni Android telefon koristeći drugi Android uređaj

Uz sve Android telefone i tablete dolaze integracija spomenute Google funkcionalnosti “Find My Device“. Ova funkcionalnost vas omogućava praćenje lokacije vaš telefon ili reprodukujte zvuk, što olakšava pronalaženje kada je vaš uređaj izgubljen ili ukraden.

Ne morate ništa da radite da biste postavili “Find My Device” na Androidu. Postavlja se automatski kada se prvi put prijavite sa svojim Google računom na telefonu.

Napomena: Da bi praćenje putem ove opcije funkcioniralo, vaš izgubljeni Android telefon mora biti povezan na Wi-Fi mrežu ili mobilnu mrežu. Posljednju poznatu lokaciju telefona možete vidjeti samo kada se uređaj isključi.

 1. Otvorite aplikaciju “Find My Device” na drugom Android telefonu. Ako je to vaš uređaj, prijavite se sa svojim Google računom. U suprotnom, dodirnite “Prijavite se kao gost” i odaberite telefon koji želite pratiti.
 2. Find My Device” će pokušajte pratiti svoj izgubljeni Android telefon. Ako uređaj nije dostupan, prikazat će posljednju poznatu lokaciju. Mozes da vidis IMEI broj vaš telefon ili pristupite opciji vraćanja na tvorničke postavke tako što ćete dodirnuti ikonu zupčanika pored njegovog naziva.
 3. Ako ste izgubili telefon, dodirnite “Pusti zvuk” da zazvoni. Vaš uređaj će zvoniti pet minuta čak i kada je zvuk uređaja isključen.
 4. Dodirnite “Sigurni uređaji” ako želite da zaključate svoj uređaj, odjavite se sa svog Google naloga i prikažite poruku na ekranu telefona.
 5. Ako niste omogućili pristup lokaciji na izgubljenom telefonu, “Pronađi moj uređaj” neće moći dati tačnu lokaciju.

kako pronaći izgubljeni android telefon

Zanimljivo, možete pronaći izgubljen iPhone čak i kada je van mreže, dok s druge strane Google-ova usluga “Pronađi moj uređaj” može samo pokazati lokaciju vašeg uređaja dok je van mreže povezan na internet. Međutim, postoje i druge metode za pronalaženje izgubljenog Android telefona koji je isključen.

Kako pratiti izgubljeni Samsung telefon

Samsung telefoni oni imaju sopstveni mehanizam protiv krađe i praćenja zove “SmartThings Find”. Iako slična Googleovoj “Pronađi moj uređaj”, Samsungova usluga za praćenje ima određene prednosti. Međutim, morate biti prijavljeni na svoj Galaxy uređaj sa svojim Samsung nalogom da bi SmartThings Find funkcionirao.

 1. Idite na web stranicu “SmartThings Find” na vašem računaru ili telefonu.
 2. Prijaviti se sa istim Samsung korisnički nalog koji je povezan sa vašim izgubljenim telefonom.
 3. Bočna traka na lijevoj strani prikazuje sve uređaje povezane s vašim računom. Odaberite izgubljeni telefon. Mapa će se automatski ažurirati da prikaže posljednju poznatu lokaciju telefona.
 4. Ako se telefon pomera, možete koristiti opciju “Lokacija praćenja” provjeravati njegovu lokaciju svakih 15 minuta. Vidjet ćete i druge opcije kao npr “Prsten”, “Zaključaj” i “Izbriši podatke” pored nje.

Postoji i opcija “Produžite vijek trajanja baterije” što će produžiti vijek trajanja baterije vašeg telefona, omogućavajući vam da pratite svoj telefon duže vrijeme.

kako pronaći izgubljeni android telefon

„SmartThings Pronađi” je naprednije iz Googleove usluge “Pronađi moj uređaj”. Može pokazati lokaciju vašeg telefona čak i kada nema aktivnu internet vezu. Ova funkcija radi slanjem signal drugim Galaxy telefonima u blizini preko Bluetooth-a i preko njih prenosi lokaciju izgubljenog telefona.

Možete li pronaći izgubljeni Android telefon koristeći svoj broj telefona?

Nažalost, odgovor je “ne”. Nema dostupnih alata na mreži koji vam omogućavaju da pratite svoj izgubljeni telefon putem broja telefona. Tu mogućnost imaju samo „organi za provođenje zakona/službe“, jer bi inače predstavljala rizik privatnosti. Pa čak i ako izgubite telefon sa interna SIM kartica, ne možeš ga pratiti.

Slično, ne možete koristiti IMEI broj svoj telefon da ga sami pronađete. Međutim, možete pokušati kontaktirati svog mrežnog operatera ili agencije za provođenje zakona, jer one imaju potrebne alate da to urade umjesto vas.

Iako “Find My Device” olakšava praćenje vašeg izgubljenog ili ukradenog. Android telefon, za posao je potreban je aktivan Wi-Fi ili mobilnu vezu. Osim toga, nije posebno pouzdan; lopov može ukloniti SIM karticu i otežati praćenje. Međutim, eSIM telefon bi to trebao spriječiti i omogućiti vam da pratite uređaj u dužem vremenskom periodu.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Objava Kako pronaći izgubljeni Android telefon prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju