NASA odabrala Axiom Space za mjesečeva odijela

Kao što već dobro znamo, misija Artemis III trebala bi 2025. godine spustiti Amerikance na površinu Mjeseca po prvi put u više od 50 godina. Mada u ovom trenutku još uvijek nije poletjela ni bespilotna misija Artemis I zbog curenja vodika iz spremnika goriva na novoj SLS raketi, NASA je nakon pregleda prijava svih dobavljača, odlučila posao vrijedan 228,5 miliona dolara dodijeliti Axiom Spaceu, koji je dobio zadaću razvoja sljedeće generacije svemirskog odijela i pratećih sustava, te demonstraciju njihove upotrebe na površini Mjeseca tijekom Artemis III misije.

“NASA je ponosna na partnerstvo s komercijalnom industrijom u ovoj povijesnoj misiji koja će pokrenuti Sjedinjene Države u izgradnji trajne prisutnosti na površini Mjeseca”, izjavila je Lara Kearney, voditeljica NASA-inog programa za tzv. ‘izvanvehikularne aktivnosti’ i mobilnost ljudi na površini Mjeseca.

“Ono što naučimo o Artemisu III i budućim misijama na i oko Mjeseca utrt će put misijama na Mars. Svemirska odijela omogućuju nam da doslovno napravimo sljedeći korak.”

Koristeći više od 50 godina stručnosti u svemirskim odijelima, NASA je definirala tehničke i sigurnosne zahtjeve za sljedeću generaciju svemirskih odijela. Axiom Space bit će odgovoran za dizajn, razvoj, kvalifikaciju, certifikaciju i proizvodnju svojih svemirskih odijela i prateće opreme koja će zadovoljiti sve ključne zahtjeve agencije za Artemis III, prenosi portal Vidi.


www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Drugi upravo čitaju